Ga naar de inhoud

Binnen Bridge2Health werken we samen met burgers aan nieuwe oplossingen op het gebied van zorg en gezondheid. Want alleen samen te werken komen we tot een gezondere samenleving.

Om richting te geven aan ons onderzoek werken we vanuit verschillende werkpakketten (WP).

WP 1 – Programma-ontwikkeling

Dit werkpakket houdt zich bezig met de ontwikkeling van het zogenaamde Bridge2Healthprogramma, en de richting en koers waarin we moeten bewegen.

Zo hebben we onder andere al bereikt:

  • Dat we als Bridge2Health nationaal en internationaal herkend en erkend worden.
  • Dat er een start is gemaakt met gesprekken met subsidieverstrekkers en ethische commissies binnen hogescholen over hoe grant, ethische en dataprocedures ‘anders’ moeten worden vormgegeven.
  • Dat we een vertegenwoordiging hebben van burgers en ervaringsdeskundigen.

WP2 – Living Labs

Dit werkpakket focus zich op de samenwerking met Living Labs.  In een living lab werken burgers samen met bedrijven, onderwijs en onderzoek om tot nieuwe ideeën, producten en diensten te komen. Die vervolgens ook in een ‘echte’ leefsituatie getest kunnen worden.

Bridge2Health werkt op dit moment samen met de volgende living labs:

  • Living Lab Meer Gezonde Jaren Appingedam
    Meer Gezonde Jaren Appingedam zet zich in om de levensverwachting van de inwoners te verbeteren. Hiervoor wordt vanuit verschillende projecten samengewerkt met de inwoners om de leefomgeving te verbeteren en zo een aanzet te geven tot een verbeterde leefstijl en gezondheid.
    Klik hier voor meer informatie
  • LION – Lifestyle Interventions for Older adults in the Neighborhood
    LION richt zich op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl voor ouderen in Amsterdam Nieuw-West. Hierbij richten ze zich op mensen in de derde levensfase: na pensionering, waar kwetsbaarheid en zorgafhankelijkheid toenemen.
    Klik hier voor meer informatie
  • Uitblinkers
    Bij Uitblinkers wordt onderzoek gedaan naar manieren om mondverzorgingsgewoonten en voedingsgedrag bij ouders en kinderen te verbeteren. Hierbij richten ze zich met name op gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie.
    Klik hier voor meer informatie
  • ZONN – ZelfOnderzoek Netwerk Nederland
    ZelfOnderzoek Netwerk Nederland biedt handvatten voor zelfonderzoek om zo mensen te leren om zelf invloed uit te oefenen op hun gezondheid. Het netwerk maakt zichtbaar wat er aan zelfonderzoek rondom gezondheid gebeurt en biedt ondersteuning aan de betrokken communities om verder te komen. ZONN verenigt verschillende communities van zelfonderzoekende burgers die elk met verschillende gezondheidsthema’s bezig zijn.
    Klik hier voor meer informatie

WP 3 – Kwaliteit

Werkpakket 3 zet zich in voor de kwaliteitsborging van citizen science (CS) en de ethische aspecten die komen kijken bij deze onderzoeksmethode. Hierbij wordt er gewerkt vanuit 6 thema’s:

  1. Aanpassen van de kwaliteitscriteria van CS
  2. Acceptatie en borging van ervaringskennis
  3. Inclusiviteit van wetenschappelijke taal
  4. Versimpeling van informed consent
  5. Zelfgeorganiseerd onderzoek (informele wetenschapsbeoefening)
  6. Duurzame betrokkenheid en motivatie van burgeronderzoekers.

WP 4 – Citizen Science Academy

Dit werkpakket houdt zich bezig met het ontwikkelenen aanbieden van kennis op het gebied van CS binnen het gezondheidsdomein. Het gaat hierbij om innovatieve methodes, nieuwe vormen van (wederkerig) samenwerken met burgers, uiteenlopende profielen van burgers binnen CS-onderzoek en ook innovatieve ethische kwesties.

Hiervoor ontwikkelt de CS Academy een handboek met diverse (e-)modules, voor zowel burgers als onderzoekers, professionals en beleidsmakers. Zo werken we aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe kennis over CS binnen het gezondheidsdomein. Deze kennis halen we op en laten we ook terugkomen in de living labs. Dit zijn ook de punten waar het WP zich de komende tijd op gaat richten.

Maar het WP heeft ook al mooie dingen bereikt tot nu, waaronder:

  • Uitbreiden van het (inter)nationale netwerk met organisaties als CS-NL, de Europese Citizen Science Association (ECSA) en het Citizen Science Competence Centre Zürich.
  • Ontwikkelen van de eerste hoofdstukken van het CS-handboek
  • Inventarisatie gemaakt van de (online) cursussen op CS-gebied in binnen- en buitenland.

WP 5 – Impact & Disseminatie

Het laatste werkpakket richt zich op het zichtbaar maken van onze impact en resultaten. Een onderdeel hiervan zijn de webinars die we aanbieden. Klik hier om meer te lezen over onze webinars!

Bridge2Health